Smyckesskötsel­

Lite kort om silver

Allt silver oxiderar och blir mörkare med tiden, det är till och med ett kännetecken för silver med hög silverhalt. Silver reagerar på svavelväte och syre som finns i luften, på huden, tyger, plaster, gummi, cigarettrök, fossila bränseln, parfym och vissa hudkrämer. Oxidationen är oundviklig men lätt att åtgärda.

 

Enkla sätt att putsa silversmycken:

 

Bakpulver

Koka upp vatte  i en aluminiumkastrull eller häll kokhett vatten i ett kärl (t ex en plastbunke) där bottnen täckts med aluminiumfolie. Tillsätt 1,5-2 tsk bakpuler per liter vatten. Lägg ned silvret så det täcks av vattnet och har kontakt med aluminiumfolien. Låt silvret ligga i badet tills den svarta beläggningen försvunnit. Detta brukar ta några minuter. Tag upp silvret och skölj under rinnande vatten. Polera med en ren putsduk (bomullstrasa). Bakpulvermetoden är enkel, har ingen slipande effekt och inget silver går förlorat tack vare den kemiska reaktionen med aluminium (reduktion = motsatsen till oxidation).

 

Silverputs/rengöring

Finns i många olika variantera i köpa i handeln

OBS! Silversmycken med inslag av resin (t ex OOPS-ringarna) går inte att rengöra med ovanstående metoder. Nedan följer två alternativa metoder som inte skadar resinet.

 

Tandkräm

Ta en liten klick tandkräm (ej whitening) på en fuktig bomullstrasa, applicera och gnid silvret. Putsa tills det blänker. Skölj av och polera med en ren och torr trasa. Denna metod kan ha viss slipande effekt, men är även den jag tycker fungerar bäst och själv använder på mina resinsmycken.

 

Ketchup

Ta lite ketchup på en bomullstrasa och applicera på silvret. Putsa tills silvret blänker. Skölj av och polera med ren och torr bomullstrasa. Ketchupens sura ämnen reagerar med den svarta ytan och får den att försvinna. Metoden är okomplicerad, miljövänlig och har ingen slipande effekt på silvret.